Мистецтво вирощування кави

Кожна чашка кави L’OR сповнена захопливих і дивовижних історій. Від збирання врожаю кави й до обсмажування кожне зерно проходить довгий і цікавий шлях, перш ніж подарувати Вам витончену насолоду від аромату та смаку кави.

від цвітіння до збирання врожаю

Якість урожаю кавових зерен — надзвичайно важлива ланка в процесі створювання кави. У далеких тропічних країнах маленькі кущики, які називають кавовими деревами, розквітають ніжними білими квітами, що своєю красою схожі на квітки жасмину.

Ця квітка квітне всього 2 дні, щоб згодом перетворитися на плід, який називають «кавовою вишнею». Він дозріває від 6 до 11 місяців, і, щойно набуде яскраво-червоного кольору, його вже можна збирати. Кожна така вишня містить 2 кавових зерна, урожай яких збирають раз або двічі на рік: з вересня до грудня в північній півкулі та з квітня до серпня в південній півкулі.

Кавові зерна дбайливо збирають за допомогою машин або вручну.

ПЛОДИ АРАБІКИ

Аромат: арабіка відрізняється неймовірно глибоким насиченим ароматом з легкими фруктовими нотками.

Зерна: видовжені, симетричні, гладенькі на дотик і мають жовтий або зелений колір.

Рослина: дерево арабіки виростає від 8 до 10 метрів заввишки, а його листя меншого розміру, ніж у робусти.

Вирощування: арабіку вирощують на висоті 600—2000 м у помірному або тропічному кліматі.

Цікавий факт

Чи знали ви, що: арабіку відкрили приблизно в шостому столітті, але не на Аравійському півострові, як можна подумати, а в Абіссінії (Ефіопія). Річ у тім, що на той час Аравія була однією з небагатьох країн, де пили каву, і саме цей вид припав до смаку місцевим поціновувачам. Тож згодом його й назвали арабікою.

 

РОБУСТА

Всупереч давньому стереотипу, робуста та арабіка - це не сорти кави, а різні види однієї і тієї ж рослини: кави сімейства Маренові. Вони відрізняються зовнішнім виглядом зерен, особливостями дозрівання та хімічним складом, що в свою чергу не могло не позначитися на смакових якостях та міцності.

На відміну від арабіки, яка росте на плоскогір’ях висотою 600-2000 метрів над рівнем моря, любить температуру 16 градусів та помірну вологість, робуста не така вимоглива. Робуста може рости як на плоскогір’ях, так і рівнинах, чудово переносить спеку та відсутність вологи і практично не вимагає спеціального догляду.

Також на відміну від арабіки, яка росте у вигляді дерева, робуста має форму куща.

Назва робуста походить від англійського слова robust - “сильний, міцний”, що виправдовується вмістом кофеїну - в робусті його вдвічі більше, ніж в арабіці.

ОБРОБКА ПЛОДІВ КАВОВОГО ДЕРЕВА

Існує два способи одержання зерен зі свіжозібраних кавових вишень. Перший — вологий метод: спочатку з плодів видаляють м’якоть, а потім їх занурюють у воду на 24—48 годин, щоб відшарувати плівку. Після того як вони висохнуть, ви одержите зелені кавові зерна. Результатом такого способу обробляння є так звана мита кава, яку використовують для створювання ароматнішої кави.

Другий спосіб має назву «сухий метод»: плоди кавового дерева залишають під сонцем протягом 20 днів, аж поки плівка на зернах не висохне й не відшарується. Оброблена в такий спосіб кава називається також «немитою».

ОБСМАЖУВАННЯ ТА ПОМЕЛ

Далі кавові зерна проходять процес обсмажування. Це один з найважливіших етапів, під час якого розвиваються неповторний аромат, колір і смак кавового зерна.

Під впливом температури (від 180 до 250 градусів за Цельсієм) зелені кавові зерна поступово змінюють свій колір від блідо-бежевого до насичено-золотавого. Залежно від досвіду експерта з обсмажування, сорту кави й бажаного смаку, кожен такий процес — унікальний. Але водночас для досвідченого експерта з обсмажування цей процес завжди залишається незмінним.

Від обсмажування значно залежать смаковий профіль і насиченість смаку кави.

Під час процесу обсмажування кави L’OR кавові зерна піддають дії високих температур, що надає їм глибокого насиченого кольору й неперевершеного аромату, характерних для кави L’OR. Тож ви маєте змогу насолоджуватися неймовірно насиченим смаком неперевершеної кави з ніжною золотистою пінкою.

Оберіть

СВОЮ КАВУ L’OR

Мелена кава

Кава у зернах

Розчинна кава